Monday, August 1, 2011

SHA LA LA FISH FISH!!!!!

IKAN @ FISH ...siapa x tahu kan? dari kecik parents kita dah ajar.
 
                       " mama, ape tu??"
                   
                     " itu ikan, syg. FISH! " kata si ibu sambil tersenyum.

WAH! gitu. tapi takkan kita nak kenal ikan sebagai ikan selamanya kan???? memandangkan kita sekarang di era R&D, semua kena selidik. LAI2 bersamaku menjelajahi dunia ikan yang penuh misteri. ( ade gaye x?? haha)


IKAN MAS

                                            BUTTERFLY TAIL

                                               BUBBLE EYE


IKAN PURBAIKAN CANTIK!!!!!!!!!!!!!!!=)
 ini baru sikit jeh spesis yang aku ambik. menarikkan semua ikan-ikan nih??? ikan adalah tergolong dalam haiwan bertulangbelakang (veterbrae). Dan ikan-ikan ini telah dikelasifikasikan ke dalam beberapa major. Antaranya:

1. Class Myxini
2. Class Pteraspidormorphi
3. Class Thelodonti
4. Class Anaspida  dan beberapa lagi class lain. 

Agak-agak pernah tak kita terfikir,bagaimana ikan itu bernafas?? Bagaimana ia menggunakan insang untuk bernafas??? Bagaimana dia undergo digestion and excretion???? Justeru, sebagaimana Allah mengurniakan akal untuk kita berfikir dan menimmba ilmu, Maka gunakanlah ia untuk berfikir akan ilmu2 Allah ini. Dan setelah ditimba ilmu itu, berkongsilah dengan yang lain. Kerana setitik ilmu yang dicurah kepada yang lain, selautan ilmu lagi yang dikurniakan Allah kepada kita. 

 Dan hargailah khazanah alam kita ini. Kerana  tak mustahil kalau suatu hari nanti kita akan kehilangan khazanah alam ini. Jika itu berlaku, salahkan diri sendiri kerana tangan manusia itulah yg mampu membinasakan mereka. Wassalam.~2 comments:

  1. oi. dah lama xupdate? kemana kah? haish. aku suka ikan duyung betina. eh! haha

    ReplyDelete
  2. haha. saje jeh nk invi jap. ahhh kaww!!! ikan duyung mmg ko laju jela kan?? =)

    ReplyDelete